Na Šuštarsko nedeljo skupaj z …

Program Šuštarske nedelje, si lahko ogledate tukaj.

Pihalni orkester Tržič

Pihalni orkester Tržič ima svoje zametke v daljnem letu 1927, ko so posamezni zanesenjaki v tržiški občini pričeli z organizacijo godbe na pihala in z iskanjem talentiranih posameznikov, ki bi se lahko naučili igranja različnih inštrumentov, ki so jih takrat naročili iz Češke. Danes, mnogo preigranih melodij in sklenjenih prijateljstev pozneje, šteje orkester okrog 45 članov. Pridružuje se nam vedno več mladih glasbenic in glasbenikov, kar je predvsem plod odličnega sodelovanja z Glasbeno šolo Tržič. Spadamo med najboljše tovrstne ljubiteljske sestave v Sloveniji, o tem pričajo številne plakete in priznanja, osvojena na različnih tekmovanjih. Od maja 2010 pa se nahajamo v novih vadbenih in družabnih prostorih, ki nam dajejo izvrstne pogoje za delo. Smo del Tržiča – s svojim delovanjem, številnimi nastopi ob najrazličnejših priložnostih in z vzgajanjem mladih glasbenikov prispevamo k razgibanemu in pestremu kulturnemu utripu v našem mestu. Veže nas dobrih 90 let prijateljstev, tradicije in ljubezni do muziciranja. Z novim vodstvom želimo to le še nadgrajevati in naš orkester peljati po dobro začrtani poti naprej.

 

Kumske punce

Kumske punce prihajajo iz vasi Dobovec pod Kumom v Zasavju, od koder tudi njihovo ime. Ansambel sestavljajo štiri nasmejane, vesele, razigrane najstnice, ki jih povezuje ljubezen do glasbe. Ansambel sestavljajo  Teja Grlica ( bas kitara) , Tjaša Judež (vokal) in sestri Katja Hercog (kitara, vokal) in Janja Hercog (harmonika, vokal). Skupaj so začele igrati decembra 2013 in v tem času so se predstavile že širši publiki tako v Sloveniji kot tudi v sosednji Avstriji. Zelo rade se udeležijo tudi kakšne dobrodelne prireditve, saj smo zelo vesele, če smo lahko košček v mozaiku in z našo glasbo komu polepšajo življenje. Predstavile so se že na večih festivalih in  posnele  svoje, avtorske skladbe, katerih avtor je v večini njihov mentor, Nejc Žepič.

Njihova zadnja je polka ,ki nosi naslovo; Kriv je cviček s katero so se predstavile na 1. Reviji ženskih narodno zabavnih ansamblov.

https://www.facebook.com/KumskePunce/

 

Mali oglasi Band

Mali Oglasi Band je country glasbena skupina, ki prihaja iz gorenjske. Sestavlja jo 7 članska zasedba, ki pod tem imenom deluje  7 let.  Člani skupine so;  Simona Benko ( vokal), Marko Berčič ( vokal, kitara, banjo) , Žiga Lacko ( kitara), Bojan Šen ( pedal steel kitara, banjo, mandolina), Robert Janežič ( klaviature, harmonika), Dean Rozman (bas kitara), Rok Rozman ( bobni).

S svojo unikatno, country, folk, rock energijo privabljajo vedno več ljudi na svoje koncerte. Prvotno je člane z dolgo glasbeno kilometrino združevalo predvsem preigravanje  znanih uspešnic s svojo inovativno interpretacijo na velikih in malih odrih, leta 2016 pa so izdali svojo prvo avtorsko ploščo z naslovom Do konca in naprej. Z izidom plošče  so posneli tudi videospot z naslovom Vroča kri, kjer sodelujejo  z nadobudnimi plesalci country line dance-a, plesalc pa se jim na koncertu tudi pogosto pridružijo in s svojimi koreografijami ter stilom dodajo še dodatno energijo in vzdušje. Mali Oglasi Band snemajo že drugo avtorsko ploščo, obenem pa na koncertih spremljajo tudi Andreja Šifrerja. Skupina ima za seboj že paleto zelo uspešnih in kvalitetnih koncertov doma in v tujini, letos so bili povabljeni tudi na zelo odmeven Elvisov festival v Travisu.

 

Extra Kvintet

Extra kvintet je mlada, kvintetovska zasedba iz Koroške in Štajerske. Njihov žanr je narodno-zabavna, zabavna glasba, oberkrain, modern, pop, rock, schlager. Zasedba šestih deklet deluje od avgusta 2015.  Članice skupine so; MONIKA OSOJNIK – klavirska harmonika, diatonična harmonika, klaviature, vokal, NUŠA OSOJNIK – klarinet, saksofon, bobni, vokal,YVONNE FORCHER – trobenta, klaviature, vokal, MARTINA MOTALN – kitara, električna kitara, KATARINA ŽLAVS – bas kitara, bariton, klaviature, vokal.

Njihov repertoar sestavlja predvsem Avsenikova glasba, posegajo pa tudi po skladbah Alpskega Kvinteta, Štirih Kovačev in drugih, seveda pa na njihovih nastopih ne manjka tudi frajtonerce, s katero popestrijo svoj kvintetovski repertoar.

https://sl-si.facebook.com/ExtraKvintet/

 

Ansambel Opoj

Ansambel Opoj so štirje mladi fantje, ki stremimo k izvajanju kvalitne narodno zabavne in zabavne glasbe in kvalitetnega 4 glasnega petja, ter ustvarjanju lastnih avtorskih skladb. Člani ansambla opoj so ; David Breznik – bariton, kontrabas, bas kitara, 2. bas; Matjaž Zemljič – bobni, 2. tenor; Uroš Škripec – ritem kitara, električna kitara,1. tenor; Božidar Štiberc- harmonika, klaviature – 1. bas.

Ansambel Opoj so se letos uvrstili v finale festivala Slovenska polka in valček 2019. Festival Slovenska polka in valček, ki ga RTV Slovenija organizira že 23 let, je eden najimenitnejših in med glasbeniki najbolj priljubljenih festivalov narodno-zabavne glasbe.Na letošnji razpis Slovenska polka in valček je prispelo 81 skladb, pri nastajanju katerih je skupno sodelovalo okoli 400 glasbenikov. Strokovna komisija je nato izbrala 24 polk in valčkov, ki so se predstavili v oddaji Slovenski pozdrav, prek radijskih postaj pa je bilo nato izbranih 12 današnjih finalistov.

V oddajah Slovenskega pozdrava so se predstavili s polko Naša glasba in se po glasovanju urednikov sedmih radijskih postaj uvrstili v finale, kjer so dosegli odlično 4.mesto.

https://www.prlekija-on.net/lokalno/20731/ansambel-opoj-v-finalu-festivala-slovenska-polka-in-valcek-2019.html

https://www.facebook.com/AnsambelOpoj/

Folklorna skupina gluhih “Veselje”

 Mestno društvo gluhih Ljubljana s sedežem na Cankarjevi cesti 9 v Ljubljani deluje 20 let in je invalidska organizacija, ki deluje v javnem interesu. Združuje več kot 350 gluhih, naglušnih, gluhoslepih in oseb s polževim vsadkom.

Pod okriljem Mestnega društva gluhih Ljubljana deluje že 11 let folklorna skupina gluhih »Veselje«, ki je edina folklorna skupina gluhih plesalcev v Sloveniji. Trenutno v skupini pleše 5 parov. Druži jih veselje do plesanja in nastopanja. Predvsem pa je pomemben njihov doprinos k razumevanju in vključevanju senzorično oviranih oseb v svet, ki se samo na videz razlikuje od sveta tistih, ki jih pri poslušanju ovira le njihova zavest. Povprečna starost plesalcev je 65 let. Glasbo, ki je nepogrešljiv element folklornega nastopa, začutijo preko poudarjenega ritma, s pozornim opazovanjem in osredotočenostjo na zaporedje plesnih figur. Delo z gluhimi plesalci pod mentorstvom Marjana Puclja in Tanje Drašler se bistveno ne razlikuje od dela s plesalci v folklornih skupinah slišečih in v starostni skupini »seniorji«.

 

Gledališka skupina gluhih MDG Ljubljana

Mestno društvo gluhih Ljubljana s sedežem na Cankarjevi cesti 9 v Ljubljani deluje 20 let in je invalidska organizacija, ki deluje v javnem interesu. Združuje več kot 350 gluhih, naglušnih, gluhoslepih in oseb s polževim vsadkom.

V sklopu programa Kulture v okviru Mestnega društva gluhih Ljubljana že od ustanovitve leta 1999 deluje gledališka skupina gluhih. Od nekdaj je bila velika želja gluhih članov, da bi poživili gledališče gluhih in predstavili gledališko igro v slovenskem znakovnem jeziku. V ta namen so uprizorili prvo gledališko velelo igro. A.T. Linharta: »Ta veseli dan ali Matiček se ženi«. V nabito polni dvorani je bila premierno predstavljena junija 2000. V igri so sodelovale pogumne in nadarjene gluhe osebe. S pomočjo tolmačev za slovenski znakovni jezik, tudi slišečim ni bilo težko slediti.

Po uspehu te igre je gledališka skupina predstavila še druge gledališke igre in vse so dosegle zavidljiv uspeh. Gledališka skupina tako vsako leto pripravi vsaj eno gledališko predstavo za nastop na gledališkem festivalu gluhih v organizaciji Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije ter tradicionalno na mednarodnem dnevu gluhih, ki je vsako leto v mesecu septembru.

Letos se bodo med drugim predstavili tudi v Tržiču  na prireditvi »Šuštarska nedelja« z igro v slovenskem znakovnem jeziku »Vesela družina«. Gledališka predstava bo podprta s pomočjo tolmačev za slovenski znakovni jezik, ki bo v pomoč gluhim in v razumevanje slišeči publiki.